De lente is er weer en de eerste teken zijn ook al gezien. Dus het is tijd onze natuurgeneeskundige visie op vlooien- en tekenbestrijding te delen. Vanuit die visie komt er namelijk meer bij kijken dan alleen een middel op de hond of kat aanbrengen.

17361802 728340247325805 7046733833975265143 nEen hond of kat kan altijd weleens een vlo of een teek oplopen, het wordt pas een probleem als het er teveel worden. Daarbij kan een teek natuurlijk de ziekte van Lyme bij zich dragen. Er dient met zorg gekeken te worden naar preventieve behandeling. Het veelvuldig toedienen van reguliere antivlooien/teken middelen kan namelijk op termijn veel schade toebrengen aan je hond of kat. Een afweging wat te doen is dan ook van belang.

Preventie
De reden dat reguliere middelen altijd schadelijk zijn voor je dier is dat de vlooien en teken doodgaan als gevolg van het gif dat ze opzuigen met het bloed van je dier. Met andere woorden het gif dat in de middelen zit wordt in het bloed opgenomen van je hond of kat en zo door het lichaam vervoerd. In principe voeren de lever en nieren dit gif weer af. Alleen als de dosering gif te hoog is, er teveel andere vervuilende factoren zijn en/of de organen niet optimaal functioneren, kan dit tot problemen leiden.

Er zijn inmiddels ook vele natuurlijke middelen op de markt die in te zetten zijn als preventieve bescherming tegen vlooien en teken. Natuurlijke middelen doden vaak niet de parasieten. Ze zijn er op gericht het voor vlooien en teken onaantrekkelijk te maken om op het lichaam van je hond of kat te komen. Het ene middel werkt beter dan het andere middel, het is veelal dier afhankelijk. Hoe gezond is het dier die de middelen krijgt. Hoe gezonder het lijf, hoe hoger de weerstand. Door het dier in het voorjaar een reinigingskuur te geven, versterk je de basis weerstand van het dier. Advies hierover kunt u inwinnen bij een natuurgeneeskundig therapeut aangesloten bij de BCND.

Verder is het te allen tijde van belang je hond of kat regelmatig te checken, zeker in het hoogseizoen is een dagelijkse check 17362897 728340277325802 4881064912538081268 naan aan te raden. Voor wat betreft de vlooien is een vlooienkam een handig hulpmiddel. Daarbij kun je letten op vlooienpoepjes die hun aanwezigheid verraden. Ook het plotselinge jeuk gedrag van je hond of kat kan een signaal zijn. Een check voor teken kan bij je hond het beste direct na de wandeling in het bos gebeuren, dan lopen teken vaak nog boven op de vacht en zijn zo gemakkelijk te vangen. Daarnaast is de tekentang een onmisbaar hulpmiddel als er al wel een teek zich heeft vastgezet. Op deze manier kan de teek met zo min mogelijk schade worden verwijderd. Heb je bij je hond een teek verwijderd, dan kun je de plek waar de teek zat ontsmetten met bijvoorbeeld een druppel tea tree olie, Wondspray van de Silverlinde of Groene leem Wonderpasta van de Groene Os. Etherische oliën mogen NOOIT bij katten worden gebruikt!

Bovendien is het aan te bevelen het huis en met name de slaapplaats van je hond of kat goed schoon te houden. Dus regelmatig stofzuigen en de kussens/hoezen wassen.

Immuunsysteem
De ene hond of kat heeft wel last van vlooien en teken en de andere niet tot nauwelijks. Wat maakt dat het ene dier nu niet gevoelig is voor deze parasieten, terwijl een ander wel last heeft van deze bloedzuigende beestjes? Dit heeft alles te maken met het immuunsysteem en weerstand van het dier.

De huid is een orgaan dat onderdeel is van dit immuunsysteem doordat het letterlijk een barrière vormt tussen de buitenwereld en de binnenwereld van je hond of kat. Daarmee kan het indringers en lichaamsvreemde stoffen buiten houden. Als je hond of kat veel last heeft van vlooien en/of teken, dan is er aandacht nodig voor het immuunsysteem en is het verstandig de weerstand van het dier te optimaliseren.

Voeding
Gezonde voeding is net als bij mensen de basis voor een goede gezondheid. Wat is gezonde voeding voor een hond of kat? Hierover zijn uiteenlopende meningen. Belangrijk is in ieder geval dat er voeding gegeven wordt die bij het dier past. Uitgebalanceerd, zodat ze voorzien worden van alle essentiële voedingsstoffen. Bij de verschillende voedingen is het altijd de vraag in hoeverre het lichaam in staat is de aangeboden voedingsstoffen op te nemen. Net als voor ons mensen geldt hoe minder toegevoegde (synthetische) stoffen, hoe beter het voor het lichaam is. Want ook vanuit de voeding kunnen afvalstoffen in het lichaam ontstaan. En dat is weer niet bevorderlijk voor de weerstand en het immuunsyteem…. Wil je meer weten over welke voeding voor jouw dier het beste zou zijn, neem dan contact op met een voedingsdeskundige bij jou in de buurt.

Stress
Stress is eveneens een belangrijke factor die van invloed is op het immuunsysteem van je hond of kat. Daar er vele omstandigheden zijn die stress kunnen veroorzaken komen we hier in een apart artikel op terug.

Voor een advies op maat kunt u altijd terecht bij een natuurgeneeskundig therapeut aangesloten bij de BCND.