Krachten en kennis gebundeld in: Vakgroep Vee Natuurlijk Gezond

 

Een aantal BCND Licentieleden zijn samengekomen door passie, met als doel een gezond, weerbaar bedrijf.

 

Als groep ambitieuze adviseurs in natuurlijke diergezondheidszorg hebben de kennis en ervaring samengebracht, waaruit de Vakgroep Vee Natuurlijk Gezond is ontstaan.

 

Goed opgeleid en gecertificeerd door de beroepsvereniging BCND geven wij onafhankelijk advies, dus zonder enige productverkoop op veehouderijbedrijven, op gebied van natuurlijke maatregelen en middelen. Doel van de vakgroep is de schakel te vormen tussen gegevens beschikbaar uit onderzoeken en de dagelijkse praktijk op een bedrijf.

 

Veel bedrijven missen die schakel binnen hun bedrijfsvoeding: de natuurlijke diergezondheidszorg. Vooral biologische veehouders zijn zoekende naar alternatieven voor antibiotica. Door ervoor te zorgen dat het natuurlijk zelfgenezend vermogen goed ontwikkeld is worden dieren minder snel ziek en neemt de behoefte naar reguliere medicatie af.

 

De visie op natuurlijke diergezondheidszorg

Door gezondheidszorg te richten op de ontwikkeling van de weerstand in plaats van tegen ziektekiemen ontstaat een uitgebalanceerd bedrijf. Een bacterie veroorzaakt niet het zieke dier, een te lage weerstand zorgt ervoor dat de ziektekiem de kans krijgt om het dier ziek te maken!

Door het inzetten van natuurlijke maatregelen en middelen wordt een goed functionerend zelfgenezend vermogen gerealiseerd.

Als vakgroep worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

- Het natuurlijk zelfgenezend vermogen van een bedrijf is bepalend voor de koppelgezondheid, het individuele dier heeft een signaalfunctie

- De therapeut maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke middelen en maatregelen

- De therapeut is betrokken bij en werkt bij voorkeur samen met de bedrijfsdierenarts

- De werkwijze is door middel van protocollen gestandaardiseerd.

Een voorbeeld van het toepassen van deze uitgangspunten is de manier waarop wij kijken naar de huidige opfok van jongvee; de opfok van jongvee krijgt veel te weinig aandacht en gaat gepaard met veel stress, denk aan diarree door vroeg spenen, individueel huisvesten en wisselende samenstellingen van groepen. Stress tast de weerstand/ het zelfgenezend vermogen aan.

Bij de aanpak van deze problemen wordt er uitgegaan van natuurlijke basisbehoeften, zie ook de onderzoeken op praktijkbedrijven Aver Heino en Zegveld.

 

De weg naar balans

De werkwijze vertrekt vanuit de hulpvraag van de veehouder, zodat deze op basis van de gegevens uit de uitgebreide bedrijfsanamnese een praktisch en direct bruikbaar advies ontvangt.

De bedrijfsadviseur werkt samen met de veehouder, als specialist op uw eigen bedrijf, toe naar een duurzaam bedrijf, dat optimaal produceert en leeft in harmonie met de natuur.

Nav het eerste bedrijfsbezoek wordt op basis van een bedrijfsanamnese een beeld geschetst waarin de hulpvragen worden benoemd wat vervolgens wordt vertaald in een praktisch behandelplan.

Voor meer informatie:

www.vee-natuurlijkgezond.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

telefoon: 06 25 525 658