Hier vindt u voorbeelden uit de praktijk, zodat u kunt lezen wat natuurlijke gezondheidszorg voor dieren kan betekenen. Uit privacy overwegingen zijn de namen in alle artikelen gefingeerd.

Poes met kale plekken en plotseling verstopgedrag.

katKoomi is een 3 jarige gesteriliseerde poes. Voordat Koomi  bij de huidige eigenaresse kwam, had ze al op 3 verschillende adressen gewoond waarbij ze steeds via het asiel werd herplaatst. Koomi kwam met diverse huidklachten (kale plekken rond neus en oren, op de buik en korstjes langs de ruggenwervels). Met inzet van een regulier middel verdwenen de kale plekken en verminderden de korstjes. Omdat ook een vlooienallergie werd vermoed kreeg Koomi maandelijks een antivlooien middel. Het leek allemaal goed te gaan totdat Koomi na een half jaar zich plots 3 weken achtereen verstopte op de zolderkamer en zich niet meer liet zien. In die periode werd ze onzindelijk, verloor ze 1 kg lichaamsgewicht, likte en krabte ze veel en kwamen de huidklachten terug.

Omdat de eigenaresse vergiftiging vermoedde werd Koomi hierop getest, gelukkig was deze uitslag negatief. De onzindelijkheid stopte na een maand maar de huidklachten bleven. De eigenaresse heeft met veel geduld en toewijding Koomi geprobeerd uit haar schulp te laten kruipen. Twee maanden na de start van het verstopgedrag werd gestart met het toedienen van Teunisbloemolie aan de voeding tegen de huidklachten. Als reactie hierop ging de vacht van Koomi mooier glanzen en liet ze zich weer wat vaker zien. Wel bleef ze kale geïrriteerde plekken houden op haar kop. Kort hierna is de anamnese afgenomen. Op dat moment woonde Koomi 9 maanden jaar bij de eigenaresse. Uit het gesprek blijkt dat kort voor de vlucht van Koomi naar de zolder een paar opvallende gebeurtenissen hebben plaats gevonden 1) eigenaren plaatsten een kattenluik in de keukendeur die naar de tuin leidt en 2) de tuin in z’n geheel flink was teruggesnoeid waardoor deze minder bescherming bood en plotseling toegankelijk was voor de imposante buurtkater.

Uit de anamnese blijkt dat diverse wisselingen van eigenaar op jonge leeftijd bij Koomi haar gevoel van veiligheid heeft aangetast. Veranderingen veroorzaken daardoor bij haar makkelijk stress. Het lijkt erop dat Koomi als gevolg hiervan huidklachten heeft ontwikkeld. Er is een combinatie van maatregelen en middelen ingezet. Een bachbloesemremedie  voor mentale ondersteuning. En fysieke ondersteuning door middel van een reinigingskuur. Daarnaast is er celzouttherapie ingezet specifiek voor ondersteuning van de huid. Vijf weken na inzet van de middelen en maatregelen is Koomi een blije poes die vrij is van alle huidklachten en weer dagelijks plezier heeft, zowel binnen als buiten.

Een zwaargewonde kat.

kat 5Poes Gina blijkt, na een paar dagen kwijt te zijn geweest, aangevallen te zijn door een hond en zwaar gewond in het bos te liggen. Bij een gespecialiseerde kliniek wordt geconstateerd dat zij een opperarmbreuk, een breuk in het borstbeen, verschillende bijtplekken, een enorme vieze buikwond aan de linkerkant en uitdrogingsverschijnselen heeft. Ze wordt de volgende dag, na toediening van vocht en pijnmedicatie, geopereerd aan haar poot. Een pin en een plaat zorgen ervoor dat het bot weer aan elkaar zit. Haar buik is met een paar krammen gedicht, maar aangezien de viezigheid er uit moet kunnen toch weer open gemaakt. De rest dient met tijd weer goed te komen.

Eenmaal thuis na een aantal dagen blijkt debuikwond slecht te genezen en wil Gina nog steeds niet eten. Door middel van Bach bloesems, oorpuntmassage en kat 3TTouch proberen we Gina’s traumatische ervaring wat naar de achtergrond te dringen en haar stress te verminderen. Dit werkt en Gina eet wat stukjes zalm. Voor het herstel van haar botbreuken en weke delen trauma geven we haar homeopathische middelen en passen we TTouch toe om de doorbloeding iets te stimuleren. De buikwond wordtschoongemaakt met een kruidenafkooksel die veel looistoffen bevat.

kat 4De volgende dag zit deze dicht (de wond 15 cm lang en 1,5 cm breed liep van haar buik naar haar rug), alleen Gina likt het weer open omdat haar vacht er tussen is gaan zitten. We herhalen het nog eens en de volgende dag zit de wond definitief dicht. Na 4 maanden komt Gina eindelijk weer buiten en lijkt hersteld van haar ernstige trauma. Haar herstel is tot stand gekomen door een combinatie van reguliere en natuurlijke geneeswijzen, het beste uit twee werelden.

 

Kat die in huis plast en sproeit.

kat 7Pom is een gecastreerde kater van 9 jaar oud, sinds 7 jaar bij de huidige eigenaren en afkomstig uit het asiel. 10 Maanden geleden is Pom begonnen met sproeien in huis bij de voor- en achterdeur. Daarna ging hij er ook bij plassen. Dit doet hij om de 3 à 4 dagen, 2 tot 4x per dag en het gedrag  wordt steeds erger. Bij navraag blijkt dat de klachten zijn begonnen na een vakantie van het gezin, waarbij Pom thuis bleef met de andere kat, terwijl de hond uit logeren ging. De hond is daarna echter niet meer thuisgekomen wegens overlijden. Pom was dik bevriend met de hond. Ook het gedrag van Pom blijkt veranderd te zijn. Waar Pom eerst lief, aanhankelijk en ontspannen was, is hij nu schrikachtig, argwanend, boos en te aanhankelijk.  Volgens de dierenarts is er sprake van een psychosomatische aandoening, omdat er geen fysieke afwijkingen zijn geconstateerd.

De klachten zijn dus ontstaan na het overlijden van de hond. In huis plassen en sproeien heeft ook te maken met territoriumgedrag. Het kan goed zijn dat, door het overlijden van de hond, de noodzaak bij Pom is toegenomen om zijn eigen territorium goed te verdedigen. Zijn maatje die hierin mee hielp is er immers niet meer.

Het is belangrijk dat Pom niet wordt gestraft voor het plassen en sproeien in huis, dit zal averechts werken op het gedrag van Pom en zijn onzekerheid. Het wordt aangeraden om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren.

Op basis van het huidige gedrag van Pom wordt er een homeopathisch middel geadviseerd. Mocht het gedrag aanhouden dan kan er ook nog met een lap over de urine van Pom worden gewreven om zo die geur aan de deurposten aan te brengen. Door dit steeds verder een stapje richting buiten te doen, wordt de markering van de territoriumgrens verlegd van binnen naar buiten.

Na inname van het middel heeft Pom alleen nog na een paar dagen één keer in huis geplast. Ook wordt hij langzaam meer ontspannen.

Poes met nierproblemen.

2083Het gaat om Bontje, een 9,5 jarige kat. Ze is geboren op een boerderij, waar ze helaas al snel haar moeder is verloren. Ze is toen verder door de andere boerderijkatten grootgebracht. Op 7 weken leeftijd is Bontje bij de huidige eigenaresse gekomen. Bij aanvang bleek ze veel last te hebben van diarreeklachten. Na de hulp van medicatie van de dierenarts in combinatie met kruiden die ondersteuning geven aan de darmen op advies van een natuurgeneeskundig therapeut begon Bontje langzamerhand wat op te knappen. Zo ging het lange tijd goed met haar.

Op 3,5 jarige leeftijd ging Bontje echter meer drinken en plassen. Ze werd lusteloos, haar vacht werd doffer en ook was ze in korte tijd in gewicht afgenomen. Bij de dierenarts werd er bloedonderzoek gedaan, hieruit bleek dat de nierwaarden verhoogd waren. Er werd een acutenierinsufficiëntie geconstateerd. De dierenarts adviseerde het nierdieet te gaan geven in combinatie met reguliere medicatie om zo de nierdoorbloeding te stimuleren. Naast het advies van de dierenarts adviseerde de natuurgeneeskundig therapeut ook kruiden die op de nieren werken in te zetten. Na twee weken werd bovendien de voeding van Bontje langzaam overgezet op vers vlees voeding volgens de BARF methode. Zo kreeg ze steeds meer energie en kwam weer aan in gewicht. Ook de drinkbehoefte verminderde en haar vacht begon weer meer te glanzen.

Na een maand werd het bloed van Bontje nogmaals gecontroleerd. Daaruit bleek dat een van de nierwaarden lager was geworden, terwijl een andere waarde hoger was geworden. Hoewel de conditie van Bontje flink vooruit was gegaan, adviseerde de dierenarts toch het nierdieet te blijven geven. In overleg met de natuurgeneeskundig therapeut werd besloten om op dezelfde manier door te gaan, aangezien ze goed reageerde op de behandeling.

Na een jaar werd opnieuw het bloedbeeld bepaald en bleken de nierwaarden binnen de normaalwaarden te zijn. Tijdens deze periode werd Bontje, in overleg met de natuurgeneeskundig therapeut, niet gevaccineerd. Om zo het lichaam de kans te geven om volledig te kunnen herstellen van de nierproblemen. Vervolgens werd er in samenspraak met een andere dierenarts bloed afgenomen bij Bontje om te kijken hoeveel antistoffen van de gevaccineerde ziekten nog aanwezig waren, ofwel een titerbepaling. Hierbij werden nogmaals de waarden van de nieren gecontroleerd. Uit de titerbepaling bleek dat Bontje nog voldoende antistoffen had en dat de nieren goed functioneerden.

Met deze uitslag werd, in overleg met de natuurgeneeskundig therapeut, besloten om haar na twee jaar opnieuw te controleren op de aanwezige antistoffen om dan te bekijken of ze gevaccineerd moet worden. Mocht dat nodig zijn dan was het advies om Bontje in losse componenten te vaccineren om zo de belasting van haar nieren te beperken. Ondertussen is Bontje onderweg naar haar tiende levensjaar en is ze nog steeds een actieve kat met een goede gezondheid.