Hier vindt u voorbeelden uit de praktijk, zodat u kunt lezen wat natuurlijke gezondheidszorg voor dieren kan betekenen. Uit privacy overwegingen zijn de namen in alle artikelen gefingeerd.

Paard met Borrelia bacterie.

PaardBetsy, een acht jarige KWPN merrie, is al sinds een aantal jaar met perioden erg ziek. Ze heeft in die perioden last van opgezette lymfeklieren, afwijkend gedrag, is mat en sleept met de achterbenen. Diverse onderzoeken hebben niet tot de oorzaak van het probleem geleid.

Betsy is erg nieuwsgierig, ze was eerder hoogste in rang en een heel fijn paard. Is ze ziek dan staat ze echter onderaan de ladder en reageert ze haast agressief op andere paarden, dit lijkt voort te komen uit angst. Betsy staat overdag in het weiland in groepsverband en ‘s nacht op stal. Het probleem is over het algemeen erger nadat Betsy buiten heeft gestaan of heeft gewerkt. Ze staat derhalve momenteel enkele maanden op rust.

Uit de anamnese, fysiek onderzoek en de (ondersteunende) meting met behulp van bioresonantie, kwam naar voren dat Betsy besmet is met de borrelia bacterie, welke de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Vermoedelijk is ze in het verleden gebeten door een teek. De ingezette therapie is erop gericht het immuunsysteem te versterken, de mentale balans te her stellen en de borrrelia bacterie te beteugelen.

Stress dient zoveel mogelijk vermeden te worden voor Betsy. Bewegen blijft goed voor haar herstel, ook mag ze licht gewerkt worden. Wordt er echter opgemerkt dat ze het niet prettig vindt, dan letterlijk gas terug nemen. Middels bachbloesemtherapie wordt Betsy mentaal ondersteund. De resonantietherapie draagt bij om de balans op energetisch niveau te herstellen. Verder wordt er een kruidentinctuur ingezet om de borrelia bacterie effectief aan te pakken. En tenslotte celzouttherapie om het immuunsysteem te versterken.

Kort na inzet van de maatregelen en middelen meldt de eigenaresse al dat het vele malen beter gaat met Betsy, ze wordt sinds maanden weer licht bereden en is veel energieker. Uiteraard is het probleem nog niet volledig verholpen maar Betsy heeft al grote stappen voorwaarts gemaakt. Er staat binnenkort weer een herhalingsafspraak ingepland.

Paard met weinig vertrouwen.

Lord is een paard van 9 jaar en is na behandeling in een dierenkliniek niet meer de oude. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, de dag na terugkomst uit
de kliniek staat Lord lekker te grazen in de wei met zijn weidemaatje.

Het probleem wordt pas duidelijk als zijn eigenaresse de wei in stapt en doelgericht op hem afloopt. Lord heft zijn hoofd, stopt met grazen en in plaats van naar zijn eigenaresse toe te lopen, zoals hij dat normaal altijd doet, loopt hij van haar weg en gaat een stuk verderop grazen. paard 2

Zijn eigenaresse verandert van koers en loopt wederom op hem af en weer loopt Lord weg. Dit blijft zich herhalen en wat ze ook bedenkt, Lord laat zich maar niet pakken en wordt ook nog eens steeds drukker. Hij gaat rennen door de wei en is niet meer te stoppen.

Zijn eigenaresse krijgt hem uiteindelijk helemaal bezweet en over zijn toeren te pakken met behulp van een aantal stalgenoten door hem met een longeerlijn in een hoek van de wei te drijven. Dit tafereel blijft zich dag na dag herhalen.

Duidelijk is dat de klacht is begonnen na het bezoek in de kliniek. Tijdens de anamnese wordt duidelijk dat dit bezoek voor Lord niet bepaald prettig was. Er moesten naalden geprikt worden en omdat dit een heel secuur werkje is, is het van groot belang dat het paard goed stil staat. Lord werd voor deze behandeling door een man stevig vast gehouden aan zijn halster terwijl er door een arts een poging werd gedaan te prikken. Omdat Lord dit heel spannend vond en niet stil kon blijven staan, kreeg hij een sedatie waardoor hij wat suffer werd, maar nog wel op zijn benen kon blijven staan. De behandeling in de kliniek is succesvol verlopen en Lord mocht weer mee naar huis.

Lord heeft twee cranio sacraal behandelingen gehad in een week tijd. De eerste behandeling is in de wei gedaan, maar daar wel voor hem een heel klein stukje afgezet zodat hij zijn weidemaatje nog naast hem had staan. Omdat hij zich daar vertrouwd bij voelt en zodat hij niet bij de natuurgeneeskundig therapeut weg kon rennen. De natuurgeneeskundig therapeut mocht Lord voor de behandeling wel aanraken, maar alleen op zijn lijf en achterhand waar hij heel goed op kon ontspannen, maar aan zijn hoofd mocht zij absoluut niet komen. Hierop reageerde hij door te gaan steigeren dus voor de eerste behandeling heeft zij het zo gelaten.

Een week later kwam de natuurgeneeskundig therapeut voor de tweede behandeling en van de eigenaresse hoorde zij dat Lord zich de dag na de eerste behandeling al meteen weer liet pakken in de wei. Nog wel wat twijfelachtig, maar rustig aan en met wat geduld ging het wel. Bij de tweede behandeling was duidelijk te voelen dat Lord al zachter aanvoelde en dat er veel minder spanning in zijn lijf zat. Hij liet het zelfs toe om aan zijn hoofd behandeld te worden. Na deze tweede behandeling kon Lord al zijn spanning, stress en trauma van de kliniek van zich af laten glijden. Hij komt nu weer als vanouds al naar het hek gelopen als hij zijn eigenaresse ziet aankomen!

Paard met een gedragsprobleem.

PAVER8Fleur is een merrie van 8 jaar die, na verkoop een paar jaar geleden, verwaarloosd is teruggekomen bij de eigenaar. Allereerst is Fleur grondig onderzocht en behandeld door een dierenarts, waarna de natuurgeneeskundig therapeut is ingeschakeld.

Behalve dat Fleur namelijk fysiek in een slechte conditie is, is ze ook emotioneel een ander paard geworden. Ze is nu erg nerveus, steigert met rijden en ze kan ook agressief reageren op situaties. Ze loopt momenteel dag en nacht in de wei.

Uit nader onderzoek van Fleur blijkt dat ze zich emotioneel volledig naar binnen heeft gekeerd, er is moeilijk contact met haar te maken. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de blik in haar ogen, maar ook te voelen aan de energie van de chakra’s.

Haar agressie is slechts een afweerreactie als gevolg van angst. Op basis van alle verzamelde informatie wordt er eenmalig een homeopathisch middel aan Fleur gegeven.Soms is er blijkbaar niet veel nodig, want al in zeer korte tijd blijkt Fleur te zijn open gebloeid.En de goede zorg van de eigenaar heeft hier zeker een goede bijdrage aan geleverd.Het emotionele welzijn zal haar verdere fysieke herstel ten goede komen.