Hier vindt u voorbeelden uit de praktijk, zodat u kunt lezen wat natuurlijke gezondheidszorg voor dieren kan betekenen.

Uit privacy overwegingen zijn de namen in alle artikelen gefingeerd. 

Cavia met luchtwegklachten.

CaviaCavia Maya leeft samen met andere cavia’s in een ruim verblijf in huis. Maya is begonnen met wat te niezen en te hoesten. Ze heeft geen neusuitvloeiing en de ogen zijn ook schoon. Uit onderzoek blijkt Maya toch met 1 cavia niet helemaal goed samen te kunnen, waardoor wordt besloten Maya apart te zetten met een cavia waar het wel mee klikt. Zo wordt de stress voor Maya beperkt. Verder bestaat haar voeding uit brokjes met extra vitamine C en dagelijks een portie groenten en fruit. Ook is er veel hooi aanwezig.

De behandeling is gestart met het verhogen van de weerstand met een celzout en ondersteuning van de luchtwegen met kruiden. Vrijwel na twee dagen waren de klachten al verminderd. De kruiden en celzout heeft Maya gedurende drie weken gekregen en haar klachten zijn inmiddels volledig verdwenen. Ook voelt ze zich meer op haar gemak met de cavia waar ze nu mee samenwoont. Ze liggen vaak samen tegen elkaar aan te slapen en houden elkaar zo lekker warm!

Konijn met chronische verkoudheid.

Sjoef is een (gecastreerd) konijn van 4 jaar oud. Sjoef is afkomstig van de konijnenopvang en sinds een jaar bij de huidige eigenaar. Voordat Sjoef in de opvang zat, heeft hij veel gevochten met een ander mannetje in een veel te klein hok. Verder is er niets bekend over hem. In de konijnenopvang is Sjoef verkouden geworden, vermoedelijk van de stress en heeft hij antibiotica gehad. Na de verhuizing naar de eigenaar is Sjoef weer een paar keer verkouden geworden en heeft daarvoor elke keer een antibioticakuur gehad. Nu niest en snottert Sjoef af en toe, verder ziet hij er gezond uit. Hij leeft met een vrouwtjeskonijn in een onderkomen met een buitenren en veel mogelijkheden om te spelen. Verder is Sjoef een rustig en lief konijn, alleen bij aanraking raakt hij van slag.

Aan de ene kant heeft Sjoef al behoorlijk wat stress ervaren in zijn leven, waardoor hij iedere keer verkouden werd. Daarna heeft Sjoef zoveel antibiotica gehad dat de darmflora verstoord is geraakt. Hierdoor kan de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen en vermindert de weerstand steeds verder. Om de weerstand van Sjoef weer te versterken krijgt Sjoef een probioticakuur voor konijnen. Tevens is het advies om hem weerstand verhogende kruiden te geven, gedroogd of in de natuur te plukken (afhankelijk van het jaargetijde). Deze kruiden kunnen nu eerst een paar weken gegeven worden en daarna mag Sjoef deze kruiden regelmatig hebben. In de natuur kunnen konijnen deze kruiden namelijk zelf uitkiezen. Ten slotte wordt er nog een Bach Bloesem remedie geadviseerd in verband met de stressgevoeligheid van Sjoef.

Een paar maanden later gaat het aanzienlijk beter met de gezondheid van Sjoef. Zijn chronische klachten zijn verdwenen, hij zal wel altijd gevoelige luchtwegen blijven houden. Maar de eigenaar geeft hem inderdaad regelmatig, ter ondersteuning, kruiden uit de natuur en dat doet hem goed.