Hond met bloederige diarree

Het gaat om Amy, een Berner sennen teef van 4 jaar en zij is nu ongeveer 1,5 jaar bij de huidige eigenaar. Amy is afkomstig van een opvangadres, aangezien ze wegens verwaarlozing in beslag was genomen.

Amy heeft al vanaf het begin de neiging haar eigen ontlasting en die van andere honden op te eten. Natuurlijk niet erg gezond voor de hond zelf, gezien alle bacteriën die ze zo binnenkrijgt. Ze heeft daarna dan ook vaak diarree. Amy wordt hiervoor behandeld met de inzet van homeopathie en advies met betrekking tot de omgang met Amy.

Daardoor is al een enorme verbetering opgetreden in de verlaging van de frequentie van het eten van ontlasting. Echter, dan gaat het mis. Amy heeft plotseling spuitdiarree met bloed en braakt. Waarschijnlijk heeft ze de dag ervoor iets verkeerds gegeten, aangezien ze tijdens de wandeling een tijdje weg was in de bosjes.

De dierenarts denkt aan giardia (een darmparasiet) en dus heeft Amy antibiotica en diarreeremmer gekregen, dit heeft na een kleine opleving geen verder positief effect.

Om die reden komt de eigenaar nu terug bij de natuurgeneeskundig therapeut. Aangezien de antibiotica niet heeft geholpen, wordt gedacht aan een virus, voor een natuurgeneeskundige behandeling maakt het echter niet veel uit. We gaan immers niet de ziekte behandelen, maar het immuunsysteem van de hond dat blijkbaar niet sterk genoeg is. We geven Amy eenmalig een homeopathisch middel en een dag later is ze al voor een groot deel opgeknapt, de ontlasting is nu breiig. Drie dagen later zijn de klachten weer volledig terug, het middel is al uitgewerkt dus herhaling is nodig. Nu krijgt Amy na vier dagen een terugval, nu herhalen we het middel weer, alleen wat sterker. Amy knapte weer langzaam op en na vier dagen krijgt ze toch weer een terugval.

Inmiddels heeft het systeem van Amy het natuurlijk erg zwaar en raakt uitgeput. Dus tijd voor wat extra hulp voor Amy. Ze reageert iedere keer goed op het homeopathisch middel, dus dat veranderen we niet. Wel krijgt ze nu een duidelijk sterkere dosis van het middel en gaan we het om de dag herhalen, zodat we de heftige terugval die iedere keer volgt kunnen voorkomen. Bovendien gaan we Amy een vitaminecomplex bijgeven om zo alle verloren voedingsstoffen aan te vullen.

Ook wordt er weer een advies gegeven met betrekking tot de omgang met Amy, dit is belangrijk omdat de klachten iedere keer weer terugkomen. Ze is een onzekere hond en heeft veel bevestiging/steun nodig. Hierna gaat het goed en geven we de dosis nog een maal preventief. Uiteindelijk komen de klachten toch nog een keer in lichte mate terug, waardoor herhaling noodzakelijk is.

En dan gaat het eindelijk goed met Amy. Inmiddels is ze weer goed op gewicht en rent en springt ze weer vrolijk rond!