Hond met de ziekte van Lyme

Bert, een kruising bordercollie/labrador van 3 jaar oud, kwam bij de natuurgeneeskundig therapeut. De dierenarts had het jaar daarvoor de ziekte van Lyme geconstateerd met een bloedonderzoek. Bert had al een aantal antibioticakuren gehad, daar reageerde hij wel goed op, maar als de kuur voorbij was, kwamen de klachten in alle heftigheid weer terug. Dit was zo al driekwart jaar aan de gang. Bert had zoveel pijn dat hij veel moeite had met opstaan. Bij de hevige pijnklachten had hij ook last van koorts en diarree. Zijn eetlust was niet goed en hij gaf af en toe over. Hij was lusteloos, lag veel en wilde niet meer spelen.

De natuurgeneeskundig therapeut is direct gestart met de aanpak van de veroorzaker van de ziekte van Lyme, de Borrelia bacterie. Daarvoor heeft ze een homeopathisch middel ingezet. Daarnaast heeft Bert ook een homeopathisch middel gekregen voor verlichting van de pijnklachten. Celzouten kreeg hij om de ontstane tekorten aan te vullen en voor de algehele weerstand een kruidentinctuur.

Zijn algehele conditie begon na het begin van de behandeling langzamerhand te verbeteren. Hij had al snel geen koorts en diarree meer, ook was de pijn minder. Hij begon weer te spelen en hield dat telkens wat langer vol. Hij was in het begin nog wat stram als hij uit zijn mand kwam, nog met trage en houterige bewegingen maar had wel weer zin om op te staan. Tegen het einde van de behandeling was zijn flexibiliteit weer helemaal terug. Hij was weer blij, enthousiast en alert en werd weer de hond die hij was voordat hij ziek werd. Bert is nu een fitte soepele pijnvrije spring in ’t veld die z’n streken weer terug heeft.