Hond met manke voorpoot

hond

De zevenjarige Labrador Mora wordt vanwege een kreupelheid aan haar rechter voorpoot in een osteopathiepraktijk aangeboden voor een behandeling. Uit de anamnese (vraaggesprek voor de behandeling) blijkt dat Mora al een dik medisch dossier heeft. Ze heeft een geschiedenis van spijsverteringsproblemen, voedselintolerantie en huidproblemen.

Na de anamnese volgt het osteopatisch onderzoek. Ongeacht met welke klacht een dier in de praktijk komt, wordt altijd het hele lichaam onderzocht. Zo ook bij Mora; er wordt dus niet alleen gekeken naar haar rechter voorpoot. Heel vaak is het zo dat de oorzaak in een totaal andere regio zit, dan waar het dier zijn kwaal laat zien.

Een osteopaat brengt in het onderzoek niet alleen de geblokkeerde regio’s in kaart, maar achterhaalt ook de oorzaak-gevolgketen die het lichaam heeft opgebouwd. Tenslotte is het zo dat een klacht niet volledig kan verdwijnen, zolang de oorzaak niet is weggenomen. Het behandelen van de gevolgen geeft vaak wel verlichting van het probleem, maar deze keert dan vaak na verloop van tijd weer terug.

Mora’s oorzakelijke probleem blijkt het litteken te zijn dat zich gevormd heeft na haar sterilisatie. Ze is al op de leeftijd van zes maanden gesteriliseerd. Door de operatie heeft zich een litteken gevormd waar, door haar groei na de operatie, rek op is gekomen. Hierdoor werd de beweeglijkheid van de organen in het kleine bekken bemoeilijkt, wat invloed heeft gehad op het vrij kunnen functioneren van de buikorganen. Mogelijk zit hier de link voor het ontwikkelen van de voedselintolantie en de spijsverteringsproblemen.

Via een belangrijke zenuw wordt de informatie van de buikorganen teruggekopppeld naar de nek. De wervels van de nek waar deze zenuw binnenkomt, zijn, doordat de zenuw verstoorde informatie doorgaf, geblokkeerd geraakt. En deze geblokkeerde nekwervels zijn de uiteindelijke reden dat Mora kreupel ging lopen.

Over het algemeen kan aangehouden worden dat er voor het oplossen van oude blokkades meer behandelingen nodig zijn dan voor een heel recent probleem. Om Mora klachtenvrij te maken, zijn in totaal vijf behandelingen nodig geweest. De eerste twee zijn volledig gericht geweest op het losmaken van de spanning in de buikregio en vanaf behandeling drie werd er ook gewerkt met de nek.

Volledig volgens verwachting liet Mora op de eerste behandelingen geen verbetering zien van haar kreupelheid. Wel werd ze vrolijker, wilde ze weer meer spelen en had ze vaker zin om geknuffeld te worden. Haar kreupelheid begon te veranderen na de vierde behandeling en na de vijfde behandeling liep ze weer helemaal zuiver.