Kat die in huis plast en sproeit.

kat 7

Pom is een gecastreerde kater van 9 jaar oud, sinds 7 jaar bij de huidige eigenaren en afkomstig uit het asiel. 10 Maanden geleden is Pom begonnen met sproeien in huis bij de voor- en achterdeur. Daarna ging hij er ook bij plassen. Dit doet hij om de 3 à 4 dagen, 2 tot 4x per dag en het gedrag  wordt steeds erger. Bij navraag blijkt dat de klachten zijn begonnen na een vakantie van het gezin, waarbij Pom thuis bleef met de andere kat, terwijl de hond uit logeren ging. De hond is daarna echter niet meer thuisgekomen wegens overlijden. Pom was dik bevriend met de hond. Ook het gedrag van Pom blijkt veranderd te zijn. Waar Pom eerst lief, aanhankelijk en ontspannen was, is hij nu schrikachtig, argwanend, boos en te aanhankelijk.  Volgens de dierenarts is er sprake van een psychosomatische aandoening, omdat er geen fysieke afwijkingen zijn geconstateerd.

De klachten zijn dus ontstaan na het overlijden van de hond. In huis plassen en sproeien heeft ook te maken met territoriumgedrag. Het kan goed zijn dat, door het overlijden van de hond, de noodzaak bij Pom is toegenomen om zijn eigen territorium goed te verdedigen. Zijn maatje die hierin mee hielp is er immers niet meer.

Het is belangrijk dat Pom niet wordt gestraft voor het plassen en sproeien in huis, dit zal averechts werken op het gedrag van Pom en zijn onzekerheid. Het wordt aangeraden om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren.

Op basis van het huidige gedrag van Pom wordt er een homeopathisch middel geadviseerd. Mocht het gedrag aanhouden dan kan er ook nog met een lap over de urine van Pom worden gewreven om zo die geur aan de deurposten aan te brengen. Door dit steeds verder een stapje richting buiten te doen, wordt de markering van de territoriumgrens verlegd van binnen naar buiten.

Na inname van het middel heeft Pom alleen nog na een paar dagen één keer in huis geplast. Ook wordt hij langzaam meer ontspannen.