Poes met kale plekken en plotseling verstopgedrag.

kat

Koomi is een 3 jarige gesteriliseerde poes. Voordat Koomi  bij de huidige eigenaresse kwam, had ze al op 3 verschillende adressen gewoond waarbij ze steeds via het asiel werd herplaatst. Koomi kwam met diverse huidklachten (kale plekken rond neus en oren, op de buik en korstjes langs de ruggenwervels). Met inzet van een regulier middel verdwenen de kale plekken en verminderden de korstjes. Omdat ook een vlooienallergie werd vermoed kreeg Koomi maandelijks een antivlooien middel. Het leek allemaal goed te gaan totdat Koomi na een half jaar zich plots 3 weken achtereen verstopte op de zolderkamer en zich niet meer liet zien. In die periode werd ze onzindelijk, verloor ze 1 kg lichaamsgewicht, likte en krabte ze veel en kwamen de huidklachten terug.

Omdat de eigenaresse vergiftiging vermoedde werd Koomi hierop getest, gelukkig was deze uitslag negatief. De onzindelijkheid stopte na een maand maar de huidklachten bleven. De eigenaresse heeft met veel geduld en toewijding Koomi geprobeerd uit haar schulp te laten kruipen. Twee maanden na de start van het verstopgedrag werd gestart met het toedienen van Teunisbloemolie aan de voeding tegen de huidklachten. Als reactie hierop ging de vacht van Koomi mooier glanzen en liet ze zich weer wat vaker zien. Wel bleef ze kale geïrriteerde plekken houden op haar kop. Kort hierna is de anamnese afgenomen. Op dat moment woonde Koomi 9 maanden jaar bij de eigenaresse. Uit het gesprek blijkt dat kort voor de vlucht van Koomi naar de zolder een paar opvallende gebeurtenissen hebben plaats gevonden 1) eigenaren plaatsten een kattenluik in de keukendeur die naar de tuin leidt en 2) de tuin in z’n geheel flink was teruggesnoeid waardoor deze minder bescherming bood en plotseling toegankelijk was voor de imposante buurtkater.

Uit de anamnese blijkt dat diverse wisselingen van eigenaar op jonge leeftijd bij Koomi haar gevoel van veiligheid heeft aangetast. Veranderingen veroorzaken daardoor bij haar makkelijk stress. Het lijkt erop dat Koomi als gevolg hiervan huidklachten heeft ontwikkeld. Er is een combinatie van maatregelen en middelen ingezet. Een bachbloesemremedie  voor mentale ondersteuning. En fysieke ondersteuning door middel van een reinigingskuur. Daarnaast is er celzouttherapie ingezet specifiek voor ondersteuning van de huid. Vijf weken na inzet van de middelen en maatregelen is Koomi een blije poes die vrij is van alle huidklachten en weer dagelijks plezier heeft, zowel binnen als buiten.